2023 m. Europos skaitmeninių įgūdžių apdovanojimų laimėtojai!




Birželio 27 d. iškilmingame renginyje paskelbti ir apdovanoti Europos skaitmeninių įgūdžių apdovanojimų laimėtojai. Konkurso metu buvo vertinamas skaitmeninius įgūdžius ugdančių organizacijų darbas, projektai bei veiklos, padedančios Europai mažinti skaitmeninį atotrūkį.

Pristatome paskelbtus konkurso laimėtojus 5-iose kategorijose.

  • Jaunimo įgalinimas skaitmeniniame sektoriuje: UBBU.

„Ubbu“ yra kompiuterių mokslo ir programavimo sistema, kurioje 6-12 metų vaikai mokomi programuoti naudojant žaidimais pagrįstas pamokas.

  • Skaitmeninių įgūdžių tobulinimas darbui: Dirbtinio intelekto viešosioms paslaugoms magistrantūros programa (AI4Gov).

AI4GOV – tai Europos Sąjungos finansuojama aukštojo mokslo programa, kurią parengė skaitmeninių technologijų ir inžinerijos mokslų krypčių Europos universitetai iš Ispanijos, Italijos, Vokietijos ir Estijos. Programos metu studentai įgyja kompetencijas, leidžiančias iš esmės pakeisti viešųjų paslaugų teikimą pasitelkiant dirbtinį intelektą.

  • Skaitmeniniai švietimo įgūdžiai: paskelbti du laimėtojai – Pix ir Open the Box.

„Pix“ yra internetinė viešoji paslauga, skirta skaitmeniniams įgūdžiams vertinti, tobulinti ir sertifikuoti visoje Europoje.

Projektas „Open the Box“ buvo pradėtas 2020 m. COVID-19 pandemijos įkarštyje, siekiant sukurti lengvai pritaikomą ir veiksmingą medijų raštingumo projektą. Jame daugiausia dėmesio skiriama kovai su dezinformacija internete, o jo tikslinė grupė – pedagogai, siekiantys pagerinti 11-18 metų amžiaus mokinių skaitmeninius įgūdžius.

„Digi-ID“ yra visos Europos daugiadalykis projektas, kuriame daugiausia dėmesio skiriama sutrikusio intelekto asmenų sveikatai, švietimui ir technologijų prieinamumo didinimui. Vadovaudamiesi patirtimi, projekto komanda sukūrė „DigiAcademy“: sutrikusio intelekto asmenims pritaikytą skaitmeninių įgūdžių ugdymo platformą.

2014 m. Italijoje pradėtas įgyvendinti nemokamas skaitmeninio kūrybiškumo ir verslumo projektas „Girls Code it Better“ priartina merginas prie technologijų ir STEM karjeros.

Europos skaitmeninių įgūdžių apdovanojimais siekiama įvertinti išskirtinius projektus ir iniciatyvas, padedančias europiečiams tobulėti skaitmeninėje srityje. Europos Komisija apdovanojimus rengia kasmet nuo 2016 m., padedant Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijai. 2023 m. apdovanojimus rengia Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo informavimo sistemos (www. digitalskillsjobs.eu) komanda. Apdovanojimų konkurso svetainė: https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/european-digital-skills-award-2023.