Ryškėnų kaimo bendruomenė

Ryškėnų kaimo bendruomenė

Projekto pavadinimas: Ryškėnų kaimo bendruomenė elektroninėje erdvėje“

Projekto rezultatas

Sukurta nauja ir funkcionali internetinė svetainė ryskenai.mozello.lt

Apie projektą

Šiais laikais vis daugiau žmonių naudojasi internetu. Ryškėnų kaimo bendruomenė nusprendė, kad atėjo laikas ir savo narius paskatinti naudotis naujosiomis technologijomis, tad sukūrė naują bendruomenės internetinę svetainę.

Ryškėnų kaimo bendruomenė buvo įkurta 2002 metais. Ji užsiima kaimo gyventojų bendruomeniškumo ugdymu, atstovavimu bendruomenės narių interesams ir jų gynimu, saugios ir patogios gyvenamosios aplinkos kūrimu. Šiais metais bendruomenė sėkmingai dalyvavo projekto „Prisijungusi Lietuva“ inicijuojamame Bendruomenių įtinklinimo projektų konkurse ir tapo viena iš 120-ies jo laimėtojų, gavusių galimybę įgyvendinti savo projektą.

Projekto „Ryškėnų kaimo bendruomenė elektroninėje erdvėje“ tikslas – skatinti Ryškėnų kaimo bendruomenės narius naudotis internetu bei sukurti bendruomenės internetinę svetainę. Projekto metu buvo bendradarbiaujama su Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Ryškėnų filialu. Čia vyko projekto „Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninio raštingumo mokymai, o filialo vyr. bibliotekininkė Vitalija Dzieverš padėjo sukurti bendruomenės internetinę svetainę.

Naujojoje skaitmeninėje erdvėje ryskenai.mozello.lt skelbiamos naujienos apie vykstančius renginius, informacija apie bendruomenę, naudingos nuorodos. Joje kaimo gyventojai gali viešinti skelbimus, reklamą apie siūlomas prekes arba paslaugas. Atsirado galimybė aktualią informaciją bendruomenės nariams perduoti greičiau, nebūtina jos siųsti kiekvienam asmeniškai elektroniniu paštu ar skelbti socialiniame tinkle „Facebook“, kurio paskyrą turi ne visi. Pavyzdžiui, sukurta naudinga paslauga – planšetės skolinimas į namus. Ryškėnų kaimo bendruomenės nariai turi galimybę savaitei pasiskolinti planšetę, kurią jie gali panaudoti naršymui internete, mokymuisi, kaip naudotis šiuo įrenginiu, ar tiesiog pabandymui prieš nusprendžiant, ar verta įsigyti nuosavą planšetę.

Bendruomenės pirmininkas Kazys Lečkauskas ir narė Rasa Varpučianskienė apie dalyvavimą projekte: „Džiaugiamės, kad pasiekėme tikslus. Bendruomenės nariai aktyviau ir drąsiau ėmė naudotis informacinėmis technologijomis“. Jie pastebi, kad paslauga Pasiskolink planšetę tapo populiari, o ją išbandę bendruomenės nariai paslaugą rekomenduoja ir kitiems. Kiti bendruomenės nariai taip pat patenkinti dalyvavimu projekte, nes dabar jie gali savarankiškai naršyti internete bei patogiai pasiekti informaciją apie bendruomenės veiklas skaitmeninėje erdvėje ryskenai.mozello.lt. Ateityje planuojama kurti kuo daugiau paslaugų internete, tokių kaip Pasiskolink planšetę ir suteikti galimybę išbandyti kuo daugiau skaitmeninės aplinkos privalumų.

Projektas „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė” vykdo Bendruomenių įtinklinimo projektų konkursą, skirtą bendruomenėms, siekiančioms plačiau pritaikyti interneto galimybes savo kasdieninėje veikloje. Pagrindinis konkurso tikslas – skatinti gyvenamosios vietovės bendruomenės dalį veiklų perkelti į elektroninę erdvę, pasitelkiant informacines ir ryšių technologijas, kurti naujas ar tobulinti jau esamas paslaugas bendruomenės nariams ir taip paskatinti gyventojus naudotis internetu. Daugiau apie projektą – svetainėje www.prisijungusi.lt.


Ryškėnų kaimo bendruomenės svetainė ryskenai.mozello.lt

Projekto rezultatai matomi:

http://tzinios.lt/ryskenu-kaimo-bendruomenes-internetine-svetaine-paskatins-kaimo-gyventojus-naudotis-internetu/